DOCK24 draagt fietsenwerkplaats over aan Vakmensen

Travers Welzijn draagt per 1 januari 2023 de fietsenwerkplaats van DOCK24 over aan Vakmensen. De welzijnsorganisatie neemt afscheid van de fietsenwerkplaats omdat het uitvoeren van een fietsenwerkplaats niet meer past bij de inhoudelijke opgave die zij in de stad heeft.

Gemeente Zwolle is daarom actief op zoek gegaan naar een organisatie die het gehele concept van de fietsenwerkplaats over kon nemen. Vakmensen gaat de al bestaande fietsenwerkplaats aan de Curieweg uitbreiden.

Fietsen beschikbaar voor Zwollenaren

Als supporter van verbinding is Travers Welzijn constant in beweging om inwoners van Zwolle te begeleiden naar bestaande projecten. Soms is het nodig om met lef en moed nieuwe initiatieven op te zetten en te monitoren of dit initiatief voldoet en past bij de eigen opgave. De fietsenwerkplaats is hier een succesvol voorbeeld van. Sinds 2018 hebben veel Zwollenaren via het Sociaal Wijkteam een fiets gekregen die is klaargemaakt in de fietsenwerkplaats van DOCK24. Voor de toelevering van fietsen is er een nauwe samenwerking met de ANWB. Daarnaast wordt de fietsenwerkplaats gebruikt als plek voor Zwollenaren die een participatietraject volgen. Hiermee is het een concept dat zijn waarde heeft bewezen.

De oplossing voor elkaar
“De activiteiten en het gedachtengoed van de fietsenwerkplaats van DOCK24 sluiten perfect aan op de al bestaande fietsenwerkplaats van Vakmensen”, stelt Hans Bakker, zorginhoudelijk manager bij Vakmensen. ‘We zijn daarom blij dat we deze kunnen overnemen, inclusief mensen en middelen.’ Het motto van het Zwolse leerwerkbedrijf Vakmensen – ‘De oplossing voor elkaar’ – komt ook in haar fietsenwerkplaats tot uiting. Bakker: “Wie voor zijn of haar fiets naar Vakmensen komt, helpt daar niet alleen zichzelf mee. Je fiets wordt opgeknapt door kwetsbare inwoners die bijvoorbeeld moeite hebben om de dag door te komen, geen werk kunnen vinden of een Wajong- of bijstandsuitkering hebben. Zij ervaren bij Vakmensen weer ritme, zin, sociale contacten en perspectief, doen werkervaring op en kunnen stap voor stap worden opgeleid tot gediplomeerd fietsenmaker.”

Via de sociaal wijkteams kunnen statushouders, minima en mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht, een voucher krijgen. Met deze voucher kunnen zij een fiets ophalen en op deze manier de horizon wat verbreden. Bakker: ”‘Fietsen geeft vrijheid’ is nog steeds het motto dat in Zwolle door de gemeente wordt gestimuleerd, en het is fantastisch dat Vakmensen daar haar steentje aan mag bijdragen.”